Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szymuss Pyta O konkrety( zasady)
#1
Witam. Jako ,ze instrukcja rozni sie od schematu Gry Munchkina( z marca 2008) Spytam czy dobrze gram schemat tury :

1. Otwieram drzwi koszulka do DOLU( inni gracze widza)

2. Nie ma potwora. Musze czy / moge szukac guza?

3. Jezeli nie walczylem z potworem to MOGE wziac karte drzwi( koszulka do GORY) - czyli inni gracze nie widza.

4. Czy musze uczestniczyc w fazie 3? Nawet jezeli nie spotkalem potfora, bo w instrukcji jest napisane ,, jezeli nie szukalem guza to mam prawo przszukac komnate''( czyli wziac te drzwi jak rozumiem.

5. Z tego wyżej wynika ,ze moge pominac faze szukanai guza? I np przejsc od razu do fazy 4?

Przeprazam ,ze tutaj pytam ja w karcianki raczej obyty jestem i jak raz mi sie odpowie to raczej kumam wszystko pozdrawiam i Wesolych Swiat

P.s Zalozylem watek po prostu jakbym mial jakies watpliwosciUśmiech
szymuss, jest dumny z bycia członkiem Oficjalnego forum polskiego Munchkina od 7-12-2012.
Odpowiedz
#2
2)możesz szukać guza.
Jeśli nie walczyłeś z potworem musisz albo walczyć z potworem z ręki albo brać karę.
glokku, jest dumny z bycia członkiem Oficjalnego forum polskiego Munchkina od 10-09-2012.
Odpowiedz
#3
1. Poprawnie.
2. Jeśli nie ma potwora, MOŻESZ szukać guza. Ciężko by było wymagać tego od graczy, bo nie zawsze się ma potwora w ręce.
3., 4. i 5. Jeżeli ani nie było potwora w otwieranych drzwiach, ani nie szukałeś guza, to MUSISZ przeszukać komnatę, czyli dobrać Drzwi koszulką do dołu. Ale jeśli szukałeś guza, to nie przeszukujesz komnaty. W momencie, kiedy w otwieranych drzwiach nie ma potwora, masz dwie opcje: walczyć z kreaturą z ręki albo dobrać zakrytą kartę drzwi.
Odpowiedz
#4
(23-12-2012, 20:38)Topesh napisał(a): 1. Poprawnie.
2. Jeśli nie ma potwora, MOŻESZ szukać guza. Ciężko by było wymagać tego od graczy, bo nie zawsze się ma potwora w ręce.
3., 4. i 5. Jeżeli ani nie było potwora w otwieranych drzwiach, ani nie szukałeś guza, to MUSISZ przeszukać komnatę, czyli dobrać Drzwi koszulką do dołu. Ale jeśli szukałeś guza, to nie przeszukujesz komnaty. W momencie, kiedy w otwieranych drzwiach nie ma potwora, masz dwie opcje: walczyć z kreaturą z ręki albo dobrać zakrytą kartę drzwi.

OK.. no ,ale...
1. co tzn ,, brac kare''? Duży uśmiech
2. Szukam guza ,ale nie chce walczyc z potworem wiec..?

a) ,,3 zgarnij łup'' - zgarniam lup czyli biore karte skarbow czy nie? jezeli szukalem guza ,a nei walczylem

b) Jezeli nie szukam guza( skoro MOGE) to ,, 3 zgarnij lup'' dotyczy mnie? Jak tak to rozumiem biore skarb. I potem Biore karte drzwi DO GORY czyli inni gracze widza.

c) Pisze ,ze mam 2 opcje albo walczyc z kreatura ,albo dobierac zakryta karte drzwi.. A co jak w tamtej tez nie ma potwora? To musze dobierac tyle kart ,az bedzie potwor?

d) Ok dajmy na to ,ze szukam guza mam na rece potwora, ale nie chce z nim walczyc. Czyli.. 3. biore karte skarbow( DO GORY) , zeby nikt nie widzial) ,ale nie dobieram karty drzwi tak?

P.s przeczytalem w skrocie jeszcze 3x intrukcje i moje wnioski są następujące napisze rzymskimi zeby bylo latwiej

I Jezeli w fazie 1 NIE spotkalem potwora to nic sie nie dzieje

II Teraz jest faza szukaj guza. I MOGE zagrac potwora z reki ,ale jak mi sie nie chce ,albo mam za silne to nie musze

III MAM PRAWO przeszukac pokoj( w celu dobrania 1 karty ZAKRYTEJ drzwi) ,ale nie MUSZE cytat ,,to masz prawo
przeszukać komnatę"- czyli jak nie chce ,to nie musze. Rozumiem ,ze jezeli karta bedzie potwor ,to juz za pozno ,zeby z nim walczyc i dopiero w nastepnej turze moglbym z nim walczyc>? I w ogole nie ma jakby pkt ,, zgarnij łup'' - Bo to myli troche nowych graczy i ja np myslalem ,ze w Fazie III biore karte skarbow ,a potem drzwi..Uśmiech Wiec jak ktos ma chwile czasu moglby uaktualnic ,, Munchkin, w wiekszosci na 1 stronie'' ,bo to serio ulatwi nowym graczom rozgrywke. pzdr I Wesołych Świąt!

szymuss, jest dumny z bycia członkiem Oficjalnego forum polskiego Munchkina od 7-12-2012.
Odpowiedz
#5
nie chce mi się czytać. Bierzesz pierwszą kartę co widzą wszyscy. Jeżeli nie ma potwora albo szukasz guza. Czyli walczysz z potworem z ręki, albo bierzesz drugą kartę. Nie interesuje cię co jest w drugiej bo ciągniesz zakrytą i bierzesz to na rękę. Jeżeli nie masz potwora na ręce domyślnie robisz drugie. No chyba że masz kartę dzięki której możesz zdobyć potwora ale już nie mędrkujmy.
glokku, jest dumny z bycia członkiem Oficjalnego forum polskiego Munchkina od 10-09-2012.
Odpowiedz
#6
-szukanie guza oznacza walkę.
-jeżeli nie chcesz walczyć to nie szukasz guza tylko przeszukujesz komnatę (zabierasz na rękę jedną zakrytą kartę drzwi)
-jeżeli przeszukujesz komnatę to wyciągniętej karty nie pokazujesz nikomu tylko bierzesz na rękę (jeżeli jest to Potwór to z nim nie walczysz tylko bierzesz, jeżeli Klątwa to nie działa ona w tym momencie na Ciebie tylko ją bierzesz, jeżeli jakakolwiek inna karta - bierzesz na rękę i nie pokazujesz)
-karty skarbów dostaje się za wygraną walkę, więc jeśli nie walczyłeś to skarbów nie dostajesz.

Jest różnica pomiędzy pierwszą kartą drzwi, którą wykładasz odsłoniętą na stół (otwieranie drzwi), a tą, którą dostaniesz podczas przeszukania komnaty jeśli nie spotkałeś potwora podczas otwierania drzwi. jeżeli podczas przeszukania komnaty pociągnąłeś kartę potwora to nie walczysz z nim, bo ląduje on na Twojej ręce i możesz go później dorzucić komuś do walki (za pomocą karty Zbłąkany Potwór) albo wykorzystać do szukania guza i samemu z nim walczyć (ale już nie w tej turze).



opcje tury masz mniej więcej takie:
1. otwierasz Drzwi (odkryte) i...
-spotykasz Potwora...
-wygrywasz - zgarniasz skarby...

-pozbywasz się nadmiaru kart...
-koniec tury. (po drodze oczywiście możesz korzystać z Przedmiotów, rzucać Klątwy itd.)

2. otwierasz Drzwi (zawsze odkryte) i...
-spotykasz Potwora...
-przegrywasz... (ucieczka itd.)
[nie zgarniasz skarbów, bo nie wygrałeś walki.]

-pozbywasz się nadmiaru kart...
-koniec tury.

3. otwierasz Drzwi (zawsze zawsze odkryte) i...
-trafiasz na:
a) Klątwę. działa ona na Ciebie. (bronisz się przed nią lub nie)
b) wzmocnienie potwora. bierzesz na rękę.
c) inną kartę, która nie jest potworem, klątwą ani wzmocnieniem (chyba że o czymś zapomniałem) - też bierzesz na rękę.
-masz na ręce potwora i chcesz z nim walczyć, więc rzucasz go i walczysz (to jest Szukanie guza)
-jeżeli wygrywasz - bierzesz skarby/przegrywasz - ucieczka itd.

-pozbywasz się nadmiaru kart...
-koniec tury.

4. otwierasz Drzwi (zawsze zawsze odkryte) i...
-trafiasz na Klątwę, wzmocnienie, inną kartę - jak wyżej (wariant 3).
-nie masz na ręce potwora albo masz ale nie chcesz z nim walczyć
-przeszukujesz komnatę (dobierasz na rękę jedną kartę Drzwi nie pokazując jej innym)

-pozbywasz się nadmiaru kart...
-koniec tury.


szczerz nie wiem czy to rozjaśni czy jeszcze bardziej poplącze, bo ja już sam się w tym pogubiłem, może też dlatego, e dawno nie grałem. Oczko
Odpowiedz
#7
(24-12-2012, 1:09)KQuest napisał(a): -szukanie guza oznacza walkę.
-jeżeli nie chcesz walczyć to nie szukasz guza tylko przeszukujesz komnatę (zabierasz na rękę jedną zakrytą kartę drzwi)
-jeżeli przeszukujesz komnatę to wyciągniętej karty nie pokazujesz nikomu tylko bierzesz na rękę (jeżeli jest to Potwór to z nim nie walczysz tylko bierzesz, jeżeli Klątwa to nie działa ona w tym momencie na Ciebie tylko ją bierzesz, jeżeli jakakolwiek inna karta - bierzesz na rękę i nie pokazujesz)
-karty skarbów dostaje się za wygraną walkę, więc jeśli nie walczyłeś to skarbów nie dostajesz.

Jest różnica pomiędzy pierwszą kartą drzwi, którą wykładasz odsłoniętą na stół (otwieranie drzwi), a tą, którą dostaniesz podczas przeszukania komnaty jeśli nie spotkałeś potwora podczas otwierania drzwi. jeżeli podczas przeszukania komnaty pociągnąłeś kartę potwora to nie walczysz z nim, bo ląduje on na Twojej ręce i możesz go później dorzucić komuś do walki (za pomocą karty Zbłąkany Potwór) albo wykorzystać do szukania guza i samemu z nim walczyć (ale już nie w tej turze).



opcje tury masz mniej więcej takie:
1. otwierasz Drzwi (odkryte) i...
-spotykasz Potwora...
-wygrywasz - zgarniasz skarby...

-pozbywasz się nadmiaru kart...
-koniec tury. (po drodze oczywiście możesz korzystać z Przedmiotów, rzucać Klątwy itd.)

2. otwierasz Drzwi (zawsze odkryte) i...
-spotykasz Potwora...
-przegrywasz... (ucieczka itd.)
[nie zgarniasz skarbów, bo nie wygrałeś walki.]

-pozbywasz się nadmiaru kart...
-koniec tury.

3. otwierasz Drzwi (zawsze zawsze odkryte) i...
-trafiasz na:
a) Klątwę. działa ona na Ciebie. (bronisz się przed nią lub nie)
b) wzmocnienie potwora. bierzesz na rękę.
c) inną kartę, która nie jest potworem, klątwą ani wzmocnieniem (chyba że o czymś zapomniałem) - też bierzesz na rękę.
-masz na ręce potwora i chcesz z nim walczyć, więc rzucasz go i walczysz (to jest Szukanie guza)
-jeżeli wygrywasz - bierzesz skarby/przegrywasz - ucieczka itd.

-pozbywasz się nadmiaru kart...
-koniec tury.

4. otwierasz Drzwi (zawsze zawsze odkryte) i...
-trafiasz na Klątwę, wzmocnienie, inną kartę - jak wyżej (wariant 3).
-nie masz na ręce potwora albo masz ale nie chcesz z nim walczyć
-przeszukujesz komnatę (dobierasz na rękę jedną kartę Drzwi nie pokazując jej innym)

-pozbywasz się nadmiaru kart...
-koniec tury.


szczerz nie wiem czy to rozjaśni czy jeszcze bardziej poplącze, bo ja już sam się w tym pogubiłem, może też dlatego, e dawno nie grałem. Oczko


zaraz to sobie wydrukujeDuży uśmiech ,bo ja juz skapowalem poki co mniej wieecj o co chodzi ,ale moja rodzinka i znajomiDuży uśmiech beda mogli miec maly problem wiec dzieki Tobie poki co sadze ,ze nie bedzie problemow( dzisiaj na gwiazdke dostane podstawke) ,a sam sobie zrobilem prezent dodatkiem 3.5 ,bo w koncu sa swietaDuży uśmiech pzdr!!Uśmiech I radujmy sie w Munchinowym Swiecie i nie tylkoUśmiech
szymuss, jest dumny z bycia członkiem Oficjalnego forum polskiego Munchkina od 7-12-2012.
Odpowiedz
#8
Ok 4 partie rozegrane. Poki co nie ma jakis wiekszych sporow ( mam nadzieje ,ze admin wybaczy mi ,ze bede tutja pytac o niektore rzeczy ,ktore mogly sie juz znalesc na tym forum ), ale latwiej mi bedzie potem znalesc odpowiedzi w ,,moim'' watku.

1. Śmierć Przydupasa. Yyy przepraszam ,ale gdzie w podstawce jest karta przydupas? Bo ja nie widzialem tej karty... I nie wiem po co ona jest?

2. Czarodziej. Jak uzywa zdolnosci- ,,czar zauroczenie" to go nie ZABIJA tylko POKONUJE ,a wiec jak na karcie jest napisane czyli dostaje skarby ,ale nie poziom.

3. Jest jeszcze jakas konkretna karta czy cos kiedy sie ZABIJA potwora ,a kiedy POKONUJE. Bo z tego co czytalem zabicje= poziom + skarb, a pokonanie tylko skarbUśmiech bez poziomu.

4. Ktos zdobywa poziom 10, czy ja w odpowiedzi moge zagrac gramy do 11 ,czy powinieniem ( widzac ,ze np ma poziom 9) zagrac to wczesniej?

5. Jezeli jest karta tylko dla elfa( np zbroja) moge ja wylozyc na stol i niesc ,ale nie uzywac?Uśmiech I jak stane sie elfem to np zaczac tej zbroi uzywac.

PzdrUśmiech
szymuss, jest dumny z bycia członkiem Oficjalnego forum polskiego Munchkina od 7-12-2012.
Odpowiedz
#9
1) w nowej podstawce jest przydupas a 100%. I w dodatkach jest.
2)dokładnie tak. Tylko dostaje je po walce. Jak są 2 potwory 2 musisz też pokonać tylko nie możesz użyć już tej zdolności. No chyba że wyczarujesz 3 karty na rękę.
3)mikstura ARAprzemiany.
4)nie znam karty nie pomogę ci.
5)Tak możesz. Ale jeżeli jest duża to możesz mieć tylko jedną. No chyba że jesteś krasnoludem.
glokku, jest dumny z bycia członkiem Oficjalnego forum polskiego Munchkina od 10-09-2012.
Odpowiedz
#10
1. http://munchkin.pl/?page_id=67 NIE MA TAM KARTY PRZYDUPASASmutny
szymuss, jest dumny z bycia członkiem Oficjalnego forum polskiego Munchkina od 7-12-2012.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości